Uštedite do 30% energije i produljite vijek trajanja vaše opreme.
Normist rješenje za pouzdan rad klima uređaja i u vrijeme najvećih vrućina.

Problem
Svake godine prosječne temperature zraka sve su više, a tijekom ljeta često prelaze kritične vrijednosti potrebne za normalan rad klima uređaja. Isijavanje topline krovova i ostalih površina povećava temperaturu zraka koji prolazi kondenzatorom za dodatnih 5 do 15°C.
Time dolazi do znatno veće potrošnje električne energije pri radu klima uređaja, većeg opterećenja pojedinih dijelova uređaja, a samim time i skraćenja njihovog radnog vijeka, kao i blokade rada uređaja kada je temperatura zraka viša od dozvoljene i deklarirane od strane proizvođača.
Naravno da se to događa onda kada su klima uređaji najpotrebniji, u vrijeme najvećih ljetnih vrućina.

Prekapacitiranje klima uređaja i čilera ne može ukloniti navedene probleme. Jedino rješenje je smanjiti ulaznu temperaturu zraka koji prolazi kondenzatorom, čime se efikasno povećava kapacitet kondenzatora.
Postavljanje sistema predhlađenja kondenzatora direktno utječe i na smanjenje potrošnje energije potrebne za rad kompresora, koja može biti smanjenja čak do 30%.

Rješenje
Jedini način da se smanji temperatura okolnog zraka koji prolazi kondenzatorom je hladiti ga pomoću vode.
Postoje dvije, konceptualno različite metoda da se to postigne – raspršivanje vode u zrak pod niskim tlakom (2,5 – 5,5 bar) i raspršivanje vode u zrak pod visokim tlakom (60 – 70 bar).

Kod niskotlačnog sistema voda se raspršuje u znatno krupnijim česticama u struji zraka i pada na površinu kondenzatora s kojeg se zatim ishlapljuje. Time se značajano smanjuje efekt hlađenja, a ukoliko se ne koristi pročišćena voda dolazi do taloženje minerala, kao i smanjenje efikasnosti i skraćenje trajanja kondenzatora.
Druga varijanta je raspršivanje vode po mrežici kojom se okruže usisne strane uređaja, što dovodi do dodatnih troškova demontaže tijekom zime, zamjene mrežice ukoliko se začepi zbog peludi, lišća, perja, izmeta ptica, kao i trganja uslijed vjetra ili nevremena. Uz to često se koristi mali broj sapnica, navodeći da se time štedi na vodi, čime se u biti dobiva znatno manji kapacitet hlađenja zraka.

Za razliku od njih visokotlačni sistemi stvaraju trenutno ishlapljivanje vode u zraku, jer su raspršene čestice vode veličine 3-5 mikrona. Mješavina vode i zraka koja dolazi do kondenzatora je plinovita i niže temperature, ovisno o trenutnoj vanjskoj temperaturi i relativnoj vlagi zraka. Montaža je vrlo jednostavna, ne zahtijeva demontažu preko zime ukoliko su visokotlačna pumpa i filteri smješteni u zatvorenoj (grijanoj) prostoriji. Sistem je jednostavan za održavanje, vrlo prilagodljiv i modularan, uz mogućnost hlađenja više kondenzatora s jednom visokotlačanom pumpom.

Sistemi adijabatskog hlađenja zraka vodenom maglom
Proizvedena magla sastoji se od vodenih kapljica mikronske veličine, koje nastaju raspršivanjem vode pod visokim tlakom kroz sitan otvor sapnica. Neophodan pritisak (60 – 70 bara) postiže se pomoću visokotlačne pumpe. Voda se distribuira prema sapnicama kroz posebne visokotlačne cijevi, fleksibilne ili krute. Jednom kada voda dođe do sapnice, pomoću visokog pritiska pretvara se u čestice vodene magle veličine 3 – 5 mikrona.
Kada kapljica vode mikronske veličine dođe u dodir s vrućim zrakom, veoma brzo ishlapljuje koristeći pritom toplinsku energiju što rezultira hlađenjem zraka. Ishlapljivanje i učinak hlađenja su veći što je viša temperatura zraka.
Troškovi održavanja sistema su mali, a sam sistem je dugovječan zbog svoje jednostavnosti te izrade od kvalitetnih materijala.

Normist sistemi vodeći u svijetu
Normist je vodeći svjetski proizvođač visokotlačnih sistema adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka. Kao rezultat visoke kvalitete i povoljne cijene Normist izvozi svoje proizvode u više od 60 zemalja svijeta. Sa velikom proizvodnom linijom, Normist ima odgovor na svako pitanje i rješenje na svaki problem područja hlađenja vodenom maglom.

Tablica adijabatskog hlađenja zraka
Ova tablica prikazuje teoretski moguće postizanje temperature zraka korištenjem sistema Normist kod različitih uvjeta relativne vlage i temperature okolnog zraka.


Odlike i koristi sistema predhlađenja klima uređaja i chillera (čilera) Normist:

● produljen radni vijek klima uređaja i čilera
● znatne uštede u potrošnji energije (čak do 50%)
● sigurnost rada (uređaji neće biti blokirani uslijed visoke vanjske temperature)
● veći kapacitet hlađenja i tiši rad
● uštede u održavanju
● uređaji postaju ekološki još prihvatljiviji

KATEGORIJA PROIZVODA

HLAĐENJE VODENOM MAGLOM

U učinkovitost sistema Normist uvjerili su se brojni investitori poput:
● Bosnalijek Sarajevo
● Hotel Osijek
● Hrvatski Telekom
● Hrvatska kontrola zračne plovidbe Zagreb
● Lidl
● Lika energo eko, kogeneracijsko postrojenje Udbina
● Međubankarska unija
● Mercator
● Ministarstvo financija
● Nova TV
● Pliva
● Reiffeisen banka
● VIPnet
● Zračna luka Split

Pomoć pri projektiranju
Radite li na nekom projektu Normist u suradnji s EMA d.o.o. pomoći će vam u integriranju sistema adijabatskog hlađenja u vaš projekt.

Pogledajte neke od brojnih zadovoljnih korisnika u Hrvatskoj i regiji na referentnoj listi.

  • Uspješno poslujemo preko 35 godina

  • Zastupamo najbolje svjetske proizvođače u našoj djelatnosti

  • Poslovanje nam se bazira na kvaliteti, inovativnosti i energetskoj učinkovitosti

  • Osiguravamo podršku projektantima

  • Osiguravamo podršku prije, za vrijeme i nakon prodaje

  • Osiguravamo servis i originalne rezervne dijelove za naše uređaje

  • Surađujemo sa brojnim kooperantima u Hrvatskoj i regiji