Ovlaživanje zraka
PDF Ispis E-mail


Ovlaživanje, općenito, znači umjetno dovođenje vode ili pare sobnom zraku. Prema tome, uređaji za ovlaživanje zraka povećavaju apsolutni sadržaj vlage u zraku. U atmosferi, suhi zrak se uvijek miješa sa vodenom parom, u omjeru koji ovisi o vremenskim uvjetima. Pri temperaturama okoline pogodnima za čovjeka zrak može apsorbirati nekoliko puta više vodene pare nego pri niskim temperaturama.
Jedan kubični metar zraka može apsorbirati max. 4.5 g vodene pare pri temperaturi od 0°C, 17.5 g pri 20°C i čak 31 g pri 30°C. Ovo ponašanje definira se pojmom relativna vlažnost (r.v.).

Ako se hladni zrak tijekom zime zagrijava, relativni udio vodene pare se smanjuje. Relativna vlažnost prema tome opada na alarmantne razine ispod 30%.
Kako bi održali dobru kvalitetu zraka u prostoru treba mu umjetno dodati vodu ili paru - zrak se ovlažuje.

Postoje 3 načina ovlaživanja zraka: atomizacija, isparavanje i ishlapljivanje.1. ATOMIZACIJA

Atomizacija

Atomiziranje pretvara vodu u vrlo sitne kapljice ili čestice (aerosolove). One se distribuiraju u zrak koji treba ovlažiti, gdje isparavaju. Energija potrebna za isparavanje aerosolova izvlači se iz sobnog zraka, što uzrokuje hlađenje (adijabatsko pothlađivanje).

Najčešći uređaji za atomiziranje su:
- mehanički atomizeri
- atomizeri sa sapnicama
- ultrazvučni atomizeri2. ISPARAVANJE

Isparavanje

Kod isparavanja, voda se zagrijava do točke ključanja u posudi i proizvedena para se emitira u okolni zrak. Energija potrebna za isparavanje izvlači se iz električne energije ili plina, te se također emitira kao toplinska energija u prostor.

Parni ovlaživači su čisti ovlaživači zraka kod kojih nema cirkulacije zraka. Rade praktički bešumno i potpuno su bez mirisa i bakterija.3. ISHLAPLJIVANJE

Ishlapljivanje

Sobni zrak se cirkulira preko velike, umjetno stvorene vodene površine pomoću ventilatora. Zrak apsorbira vodenu paru. Energija potrebna za ishlapljivanje izvlači se iz zraka koji prolazi kroz uređaj, kao i kod atomizera. Ovo rezultira laganim snižavanjem temperature, što se osjeća u blizini uređaja.
Ovlaženi zrak koji ulazi u prostoriju je bez bakterija.

Moderni uređaji za ishlapljivanje ne samo da ovlažuju već efikasno smanjuju onečišćenje zraka, poput čestica prašine, otrovnih plinova i neugodnih mirisa prisutnih u sobnom zraku, pomoću ugrađenog pročišćavanja zraka.Ionizacija zraka

Odvlaživanje zraka

 


Prijava

Za projektante